dissabte, 30 de juny del 2012

LEGALISE IT

Fa unes setmanes que una població de les terres de Tarragona, ha pres un cert espai en lexposició mediàtica daquestes contrades. Darrerament ho ha estat per una gran desgracia com sempre és un incendi que sha cruspit moltes hectàrees de naturalesa. Però una mica abans va saltar a la més calenta actualitat amb la reobertura dun debat que fa dècades resta latent en la societat occidental, apareixent o esmortint-se sequencialment: legalització o no de les drogues anomenades toves.
En primer lloc hem de establir clarament el concepte de droga i les seves diferents efectes potencials. El diccionari ofereix varies accepcions. Des de qualsevol substancia emprada en química, fins al vesant psicològica:  aquelles substancies que alteren lestat dànim, la percepció, el coneixement i que sovint produeixen dependència. Aquesta darrera ens interessa per largumentació. Pot ser la primera distinció a fer seria entre drogues naturals i artificials –o de síntesi. A continuació cal parlar, per entrar directament al contingut, de drogues legals i il·legals, permeses i no permeses, lliures amb la única limitació de ledat  o subjectes a prescripció facultativa. Aquestes últimes estarien en el grup de les drogues artificials o de síntesi, però creades per obtindre una millora en el estat físic o psicològic, utilitzades de la forma i en les quantitats prescrites per un professional. Per contra hi ha les drogues anomenades “de disseny” lobjectiu de les quals és arribar a un determinat estat de eufòria o de capacitat física (entrarien aquí també les utilitzades pels esportistes)
De les drogues legals doncs tenim les que qualsevol major dedat pot fer ús, lalcohol i el tabac, i les que sadministren sota prescripció facultativa. Estan més que descrits els perjudicis que proporciona labús  de les dues primeres o la utilització indeguda de les segones (el grup amfetamines ha estat tradicionalment utilitzat per arribar a estats eufòrics). Totes elles a més a més tenen darrera potentíssims interessos econòmics!
Ara bé les naturals, i el cànnabis en concret, a part de que son un fon de alimentació farmacèutica de primer ordre, el seu consum  amb seny pot proporcionar un bon estat inclòs la millora en determinades infermetats. El Cànnabis te propietats terapèutiques com per exemple la acció pal·liativa del dolor produït per algunes patologies
Certament es menys perjudicial que lalcohol i igual que el tabac. Això sí hi deu dhaver potents raons econòmiques i polítiques per que encara sigui motiu de presó. Durant molt de temps, i encara ara en molts àmbits es considera que el consum del cànnabis i altres herbes similars, és la porta dentrada al consum de drogues artificials molt més dures i perjudicials sens dubte. El situar aquest tipus de herba a la alçada daltres tipus de plantes emprades en medicina o simplement com a consumible alternatiu (moltes infusions) possiblement faria que aquest component psicològic dentrada en el mon de lo prohibit, quedés anul·lat. Que la legalitzin ja!  
 
 
Publicat a El Correu de l'OP núm. IX juny 2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada