diumenge, 21 d’abril del 2024

Les Radios Locals són Lliures

 Entrevista - reportatge

Radio Rosselló (Freqüència dial 107.5 FM). Web: radiorossello.cat

Ramon Teixiné, director.
Laura Alcalde i Maria Gateu, periodistes i locutores.

Aquest reportatge-entrevista gira al voltant de un medi de difusió, comunicació molt important. Fa aproximadament un segle que varen començar les emissions públiques, en el àmbit de Catalunya. Durant moltes dècades, ha significat el tenir noticia, coneixement del que passava més enllà de la casa, del barri. Així continua. Viva. I com a tal, canviant; actualitzant els seus recursos per adaptar-los a una societat en continua evolució.  Noves formes de comunicació. Les noves tecnologies. Ho fa amb força.

 -          Concessió de Freqüència. Des de quan Radio Rosselló?. Paper dels Ajuntaments en les ràdios locals. Són la font de financiació de l’activitat?

R.T. La freqüència de ràdio Rosselló es el 107.5 de la F.M i també per internet a radiorossello.cat.

Radio Rosselló va començar a emetre el 8 d’abril de 1986 com emissora cultural, vinculada a l’Esbart Rossellonès,. Poc després per poder legalitzar les seves emissions va passar a ser emissora municipal.

La seva financiació es a tres bandes, l’aportació pressupostaria de l’Ajuntament,  la Xarxa de comunicació Local amb coproduccions i en menor mesura la publicitat.

 -          Programació. Oïdors/Oients

R.T. La nostra programació es totalment pròpia o coproduïda amb la Xarxa. Destaquen el magazine matinal conduit per la periodista Laura Alcalde, el magazine de tarda conduit per la periodista Maria Gateu, Els informatius de migdia i vespre, un podcast informatiu a les 5 de la tarda i que també s’envia via whapsApp . Formen part important els col·laboradors que s’encarreguen de la franja de la nit amb programes musicals.

No disposem del nombre d’oients per la FM, si pel que fa al streming, que es situen en un 800 oients diaris de la programació lineal i prop de les 3000 hores de descarregues dels nostres continguts de la pàgina web.

-          La radio en directe, destinada a desaparèixer? Reduïda a informatius? El futur és la “radio a la carta”, o podcasts?

R.T. La ràdio en directe no crec que estigui destinada a desaparèixer, es mes crec que es el puntal de la ràdio d’avui en dia, La rapidesa de reacció en cas de algun esdeveniment es un dels punts forts de la ràdio. El directe no desapareixerà el que si esta canviant es el sistema de fer difusió i tractar la informació que fem les ràdios.

El futur passa per explicar el que passa al teu voltant de manera veraç i professional i saber trobar els sistemes de difusió mes adequats en funció dels paràmetres que moula teva emissora.

L.A. – M.G. No pot desaparèixer. Dia a dia estem en contacte amb el territori més proper. Un contacte constant. De qualsevol esdeveniment, donem noticia. Hi ha molta interactuació. Per exemple, en aconteixements concrets com poden ser eleccions municipals, organitzem debats entre els candidats del poble. Són absolutament oberts

-          Feu valoració, feedback...qui escolta... tipus enquestes d’audició? L’EGM us te en compte?

R.T. El feedback es ho dona la reacció de la gent a traves de múltiples sistemes i xarxes socials. L’EGM  no es per nosaltres una eina significativa per la seva manera de realitzar les enquestes i a demés es un servei de pagament que nomes comptabilitza els operadors que paguen.

M.G – L.A. Tenim dades de les escoltes per la web. Molta informació de la gent que ens escolta per internet. Abans hi havia el Baròmetre de la Comunicació i Cultura en l’àmbit català. Avui no.

-          Emissores locals. N’hi ha moltes? Teniu contacte, programacions comunes, simultànies...compartiu? Hi ha Xarxa? Com funciona

R.T. – N’hi ha moltes i cada una es única  en els seus plantejaments i manera de funcionar. La gran majoria estem sota el paraigües de La Xarxa de Comunicació Local que es facilita i promou la col·laboració entre emissores de la teva àrea geogràfica. A més ens proporciona continguts produïts per altres emissores locals de Catalunya .

L.A.-M.G. Treballem en Xarxes Territorials. Aquí a ponent sis emissores. Compartim programacions. Per exemple, nosaltres distribuïm el “Aquí a l’Oest”.

-          Crisi o canvi en la comunicació? La TV ha menjat audiència radiofònica.... (Comentari pot ser extemporani i recurrent, perquè pot ser la TV tradicional també està canviant en molts aspectes.....)

R.T. Les mitjans de comunicació hem d’estar amatents a noves maneres de fer continguts i adaptar-nos a les noves maneres de difusió.

-           Combinació radio-imatge (amb You Tube o altres plataformes per exemple). És una opció que te futur?

R.T.-Actualment les ràdios ja apostem per afegir imatges als nostres continguts, per tant es una opció de present. Hem de tenir clar que afegir imatges a la ràdio no vol dir fer televisió.

L.A.-M.G. – Ja és present. Una realitat que van incorporant la majoria d’emissores incloses les locals. Internet ha suposat un avenç importantissim en la comunicació radiofònica. Hem passat del transistor al mòbil, la tàblet o l’ordinador

-          “Radios Lliures”. Iniciatives que fulgeixen del sistema en totes les seves dimensions. Amb un component ideològic important. Coneixeu?.( Per exemple Radio Klara al país valencià o d’altres)

R.T.- Si, però penso que aquest tipus d’iniciatives cada cop més fan servir les xarxes socials, que no tenen la necessitat d’oferir una programació lineal.

M.G.-L.A.- Si per exemple a Granada funciona molt bé radio Almaina. Però van a menys radiofònicament parlant.

La conclusió és que la RADIO està més viva que mai. Sobre tot les ràdios públiques, que efectivament porten a terme un autèntic servei social i públic.

Llarga vida a la Radio

Programació de Ràdio Rosselló un dia qualsevol
09:04
ELS MATINS AMB LAURA ALCALDE
Magazín matinal d'actualitat de 9 h a 11 h de dilluns a divendres, amb informació, tertúlies, entrevistes i diferents seccions. Conduït per la periodista Laura Alcalde.
13:30
PONENT AL DIA. Edició migdia.
Programa informatiu, dirigit per la periodista Laura Alcalde, que durant 30 minuts ens apropa l'actualitat informativa local i comarcal per començar el dia ben informats. És una coproducció de La Xarxa de Comunicació Local.
14:00
NOTICIES EN XARXA MIGDIA
Informatiu en xarxa que fa difusió nacional dels fets locals i ofereix la visió local dels fets nacionals. De dilluns a diumenge de 14h a 15h.
16:05
AQUÍ A L'OEST, amb Maria Gateu.
Aquí a l'Oest 1ª hora
16:57
BUTLLETÍ INFORMATIU LOCAL I COMARCAL
Informatiu diari amb totes les noticies de Lleida i comarques.
16:57
INFOPODCAST ROSSELLO
Tota l'informació local i comarcal cada dia en tres minuts. Una pinzellada a l'actualitat explicada de manera entenedora i ràpida.
17:05
AQUÍ A L'OEST, amb Maria Gateu.
Aquí a l'Oest 2ª hora
19:00
NOTICIES EN XARXA VESPRE
Informatiu en xarxa que fa difusió nacional dels fets locals i ofereix la visió local dels fets nacionals. De dilluns a divendres de 19h a 20h.
20:00
PONENT AL DIA. Edició vespre
Programa informatiu, dirigit per la periodista Maria Gateu, que durant 30 minuts ens apropa l'actualitat informativa local i comarcal, tot fent un repàs de les notícies més importants del dia. És una coproducció de La Xarxa de Comunicació Local.



Tex i Fotos Rafel Baitg


Publicat a la revista PLEC núm. 43 Març 2024

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada